Nově pro Vás nabízíme med v plastovém dávkovači o obsahu 300g a v balení ve tvaru Medvídka o obsahu 250g. Med se z nich snadno dávkuje a po spotřebování je můžete jednoduše doplnit. Medvídka si můžete koupit 45Kč a dávkovač za 55Kč. Krystalizace je přirozená vlastnost medu.
NOVINKY
Včelařův rok – Listopad
VČELAŘŮV ROK – Listopad Co se děje v úlu: matka ustala s kladením vajíček, poslední pročišťovací prolety včelích dělnic před zimou, včely se častěji seskupují do zimního chumáče, jde o místo po posledním vyběhnutém plodu. Co dělá včelař: včely se vyrušují pouze v případě podzimního léčení včelstev na varroázu, kontroluje stanoviště včelstev, s přicházejícím sychravým počasím vrcholí prodeje včelích produktů. Včelí […]
Včelařův rok – říjen
Sed malesuada erat a libero mattis, sit amet elementum elit varius. Nam feugiat erat eu magna laoreet, auctor gravida tortor luctus. Maecenas malesuada quis odio ac dapibus. Sed quis ex eget dui fermentum elementum ac vel ante. Quisque suscipit commodo sapien, eget maximus eros fermentum vitae. Nunc at risus a tortor ultrices luctus. Duis venenatis […]
POVÍDÁNÍ
Krystalizace medu
Proč med krystalizuje? Krystalizace medu je přirozená vlastnost. Med obsahuje méně než 20% vody a více než 80% sušiny. Největší podíl v sušině zaujímají jednoduché cukry – glukóza a fruktóza. A právě poměry cukrů k vodě a vzájemné poměry glukózy a fruktózy určují, za jak dlouho med zkrystalizuje. Některé dříve jiné později, ale každý pravý […]
Nový medový skandál
Falšovaný med v supermarketu? Profesionální včelaři provádějí test V novém laboratorním testu většina medu z německých supermarketů nevyhovuje a jsou označeny jako falšované. Německá asociace profesionálních a komerčních včelařů (DBIB) společně s Evropskou asociací profesionálních včelařů (EPBA) nezávisle zkoumala med z německých supermarketů. Pomocí nového laboratorního testu byli včelaři schopni identifikovat 25 ze 30 […]
Propolis – propolisová tinktura
Český výraz pro propolis je dluž nebo smoluňka, světově užívaný výraz slova propolis pochází z řeckých slov pro (před) a polis (město). Jde o látku pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají na pupenech listnatých stromů a používají ji v úle k desinfekčním a stavebním účelům. Včely ve včelím hnízdě udržují teplotu kolem 35°C a vysokou relativní […]
RECEPTY
Cibule s medem
Na nachlazení je nejlepší cibule s medem. Tuto recepturu znaly již naše babičky a prababičky a považovaly ji za všelék. Cibule obsahuje velké množství prospěšných látek, které pomáhají tělu se vypořádat s projevy nemocí, jako je rýma, chrapot, bolest krku, zahlenění, nachlazení, chřipka či angína. Čerstvá cibuli je plná minerálů, jako je např. železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, […]
Medovník
Ingredience: krém 1 plechovka salko 250 g máslo 100 g mleté vlašské ořechy na ozdobu 14 – 15 ks vlašské ořechy na potření 5 lžic překapávaná silná černá káva 3 lžíce rum těsto 30 g máslo 1 lžíce jedlá soda 100 g cukr moučka 2 lžíce lesní med 1 ks vejce 250 g hladká mouka […]
Medové perníčky
Recept na velmi chutné medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Ingredience: 1 lžička soda 400 g hladká mouka 140 g cukr moučka 2 ks vejce 2 lžíce med 100 g tuk na pečení 2 lžičky perníkové koření Postup přípravy receptu: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté […]